تاریخ : چهارشنبه 30 آبان 1397

حقوق شهروندی در دانشگاه هنر اسلامی تبریز

.
در راستای صیانت از حقوق شهروندی در دانشگاه ها با عنایت به اینکه بیشترین ارباب رجوع در دانشگاه ها را دانشجویان عزیز تشکیل می دهد بدین وسیله منشور حقوق دانشجویی جهت اطلاع و آگاهی دانشجویان عزیز از حقوق و تکالیف خوددر دانشگاه ها از این طریق اطلاع رسانی می شود . از دانشجویان محترم انتظار می رود با مطالعه دقیق این منشور ضمن اطلاع و آگاهی از حقوق دانشجویی خود ، دانشگاه را در تحقق اهداف عالی یاری فرمایند.
بدیهی است موارد تکمیلی در خصوص صیانت از حقوق شهروندی در دانشگاه هنر اسلامی تبریز بزودی ارائه خواهدشد.

مقدمه منشور حقوق دانشجویی؛

یکم
مجاهدت برای تحقق و تثبیت جامعه‌ای به‌سامان و مبتنی بر «حاکمیت قانون» از عوامل موثر بر تحولات تاریخ معاصر ایران بوده است. انقلاب اسلامی نیز از ثمره‌های بارز این مجاهدت‌ها در زمانه خود بود که پدیدآورندگان و رهبران آن از همان روزهای نخست بر حاکمیت قانون تأکید داشته‌اند. به همین دلیل، با استقرار نظام جمهوری اسلامی، تدوین قانون اساسی و به رأی گذاشتن آن در دستور کار قرار گرفت. دولت یازدهم نیز، از آغاز کار، بر اهمیت قانون‌مداری آگاه بوده و با تدوین منشور حقوق شهروندی، در راستای تحقق و تقویت آن گام برداشته است.

دوم
نهادینه شدن قانون‌گرایی در فضای عمومی جامعه، از سویی مستلزم بسط و تقویت آن در نهادهای اجتماعی (از جمله نهاد آموزش) و از سوی دیگر نیازمند جامعه‏پذیری افراد بر مبنای قانون‏مداری است. دانشگاه می‌تواند نقش ویژه‏ای در این زمینه بر عهده گیرد و با سیاست‏گذاری هدف‌مند، به بستری مناسب برای تمرین قانون‏گرایی بدل شود. از این طریق می‌توان امیدوار بود که دانشجویان نیز مسئولیت اجتماعی دانشگاه را دنبال کنند و سفیران قانون در جامعه باشند.

سوم
معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم [۱]، به عنوان متولی توسعه فرهنگی و اجتماعی دانشگاه‌ها، ترویج و تقویت فرهنگ قانون‌گرایی را اولویت خود می‌داند و بر آن است که آشنایی شهروندان با حقوق خود، به معین شدن محدوده مسئولیت و تکلیف حاکمان و در نتیجه تعیین حدود انتظار و مطالبه شهروندان می‌انجامد. منشور حقوق دانشجویی به کوشش جمعی از جامعه‌شناسان و حقوق‌دانان جوان و با چنین رویکردی تدوین شده است.
هدف عملی تدوین و انتشار منشور، تمرین قانون‌مداری، تقویت حس پاسخگویی مسئولان دانشگاهی و بسط و توسعه آگاهی‌ها و مهارت‌های دانشجویان است. افزایش «نشاط در فضای دانشگاه‌ها» و ارتقای «کرامت انسانی» دانشجویان نیز می‌تواند دو دستاورد مهم انتشار و کاربست منشور باشد که نه تنها مطالبه عمومی دانشجویان بلکه حسب آیه شریفه «وَلَقَدْ کَرَّمْنَا بَنِی آدَمَ» (اسراء: ۷۰) مورد تأکید دین مبین اسلام است.

چهارم
منشور حقوق دانشجویی با تأکید بر نیازها، خواسته‌ها و در کل زیست‌جهان دانشجویی و نیز بر اساس قانون اساسی و مجموعه قوانین، آیین‌نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و شیوه‌نامه‌‌های اجرایی مصوب در مراجع قانونی گردآوری و خلاصه سازی شده است. بدیهی است حقوق مذکور، اعلان مواردی است که دانشجو می‌تواند در چارچوب شرع مقدس اسلام و قوانین موضوعه جمهوری اسلامی ایران از آن‌ها برخوردار باشد و بر مطالبه آن‌ها پای فشارد.
حقوق دانشجویی در حوزه‏های «آموزشی و پژوهشی»، «فرهنگی‌‌اجتماعی»، «سیاسی»، «صنفی‌‌رفاهی» و «انضباطی» فصل‌بندی شده است. علاوه بر این، در ابتدای منشور، فصلی با عنوان «حقوق اساسی» گنجانده شده تا دانشجویان با حقوق پایه‌ای و اولیه شهروندی، بر اساس قانون اساسی، نیز آشنا شوند. این تقسیم‏بندی معیار موضوعی دارد و با نمودار تشکیلاتی و اداری وزارت علوم هماهنگ است .[۲] ملاک گزینش این کلیات حقوقی از میان مجموعه قوانین، دو عامل بوده است:
۱. تعداد دانشجویانی که این حقوق و مقررات شامل حال آنان می‏شود؛
۲. اهمیت این حقوق به لحاظ هزینه‏هایی که در صورت عدم اجرای آن‌ها متوجه دانشجو و نظام آموزش عالی خواهد شد.

به منظور آگاهی بیشتر دانشجویان، اطلاعات مربوط به آیین‌نامه‌های مربوط به هر حوزه، در پاورقی آمده است و دانشجویان برای افزایش آگاهی خود و آشنایی با جزئیات ضوابط، می‌توانند به آیین‌نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و شیوه‌نامه‌های همان بخش مراجعه کنند. بدیهی است این منشور، که بر اساس مجموعه قوانین و مصوبات موجود تهیه شده است، فقط شأن ترویجی و آموزشی دارد و در پایان هر سال تحصیلی، بر اساس آخرین تغییراتِ به‏وجودآمده در قوانین، قابل بازنویسی خواهد بود. به‏علاوه، منشور فقط دانشجویان دانشگاه‌های دولتی کشور را، که مستقیماً زیرمجموعه وزارت علوم هستند، در بر می‌گیرد، اگرچه کلیات آن کم‏و‏بیش در سایر مراکز آموزش عالی هم صادق است.

پنجم
معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم از کلیه نهادهای دانشگاهی، به ویژه معاونت‌های دانشجویی و فرهنگی دانشگاه‌ها، انجمن‌های علمی، کانون‌های فرهنگی، تشکل‌های دانشجویی و عموم دانشگاهیان درخواست دارد تا به سهم خود این معاونت را در ترویج و آموزش این مجموعه یاری کنند و با بیان انتقادات و پیشنهادهای خود فضایی پویا برای ایجاد تحولی جدی در آگاهی‌های حقوقی دانشجویان و ارتقای «قانون‏مداری» در محیط‌های دانشگاهی فراهم آورند.
[۱]. در این متن به جای «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» به اختصار «وزارت علوم» به کار می‌رود.
[۲]. به صورت کلی می‌توان گفت حقوق آموزشی و پژوهشی با معاونت آموزشی و معاونت پژوهش و فناوری، حقوق صنفی‌‌رفاهی با سازمان دانشجویان، حقوق فرهنگی‌‌اجتماعی و حقوق سیاسی با معاونت فرهنگی و اجتماعی، و حقوق انضباطی با سازمان دانشجویان مربوط می‌شود.