دانشگاه هنر اسلامی تبریز، چهارشنبه 30 فروردین نشست «چشم انداز پروژه بزرگ ربع رشیدی» را با همکاری موسسه باستان¬شناسی آلمان برگزار کرد...
دانشگاه هنر اسلامی تبریز، چهارشنبه 30 فروردین نشست «چشمانداز پروژه بزرگ ربع رشیدی» را با همکاری موسسه باستانشناسی آلمان برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه هنر اسلامی تبریز دکتر کریستین فوخس مدیر پروژه مرمت تخت سلیمان، دکتر لورنس کورن رئيس گروه شرقشناسی دانشگاه بامبرگ آلمان و دکتر ژودیت تومالسکی مدیر موسسه باستانشناسی آلمان بودند که در این نشست حضور یافتند.
به گفته «مسعود باقرزاده کثیری» رئیس دانشکده هنرهای کاربردی این دانشگاه، پروژه بزرگ مرمت و احیا ربع رشيدی براساس تفاهمنامه چهار جانبهای است كه در آبان 1395 ما بین سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی استان، شهرداری تبریز، دانشگاه هنر اسلامی تبریز و موسسه باستان شناسی آلمانی منعقد شده است.
وی گفت: بر اساس این تفاهم نامه قرار است با کاوشهای تیم باستانشناسی، دانشگاه ربع رشیدی که زیر خروارها خاک مدفون شده است از زیر خاک بیرون آورده شود. هدف اين تفاهم نامه باستانسنجی و مرمت ربع رشيدی، نخستین دانشگاه جهان است.
لورنس كورن که سالها در حوزه اسلامشناسی، فرهنگ و تمدن هنر اسلامی مطالعه کرده گفت: من در ايران پروژههایی در خراسان، مسجد جامع گلپايگان، مسجد جامع قروه در زنجان و مسجد جامع بروجرد انجام دادم و در اين پروژهها تاريخ پيدايش، چگونگی شكلگيری و تحول اين آثارتاریخی را بررسی کردهام.
دكتر كورن درباره پروژه ربع رشيدی گفت: اين پروژه بزرگ بخشهای زيادی چون باستانشناسی، باستانسنجی، مرمت و جذب گردشگر را شامل میشود.
«بهرام آجرلو»، دبیر برگزاری این نشست در خصوص همکاری آينده دانشگاه هنر اسلامی تبريز با موسسه باستانشناسی آلمان گفت: در تلاش هستیم تا با مساعدت شهرداری تبريز، دفتر موسسه باستانشناسی آلمان را در دانشگاه هنر اسلامی تبريز راه اندازی كنيم تا ارتباط اساتيد و دانشجويان اين دانشگاه با اساتيد آن موسسه افزايش يافته و تبادل دانش، تجربه و فنآوری سرعت گیرد. وی درباره دانش باستانشناسی و باستانسنجی گفت: در باستانشناسی به مطالعه جنبههای هنری و تاريخی آثار گذشتگان میپردازيم. در باستانسنجی به كمك ابزارها و فنآوری، شناخت ساختار فیزیکی و شیمیایی مواد سازنده آثار باستانی، تعیین تاریخ شکلگیری، نگهداری و ترمیم این آثار انجام میشود.
وی افزود: هرچندهدف كلی رشتههای ميراث فرهنگی شناخت آثار گذشتگان و نگهداری آنها است اما اين آثار از جنبههای مختلف علمی، فلسفی و تاريخی دارای اطلاعاتی هستند كه در زمانها و مكانهای مختلف میتوانند به سوالات بنيادی چون شناخت آبوهوای گذشته، رویدادها، هويت ملی، قومی، محلی و همبستگی بينالملی نیز پاسخ دهند.
وی در خصوص اهداف حضور هيات آلمانی گفت: پژوهشهای باستانشناسی، حفاظت و مرمتی اوليه با تکنیکهای رايج در ايران در ربع رشيدی انجام گرفته اما در حوزه باستانسنجی برنامهای نداشتیم. لذا برای ادامه کارهایی چون استفاده از نانو تکنولوژی در مرمت آثار باستانی و مطالعات لرزه شناسی، نیازمند سطوح بالای دانش و فنآوری هستیم که با تفاهمنامه اخیر به این هدف نیز دست خواهیم یافت.
وی بیان کرد: اولین مطالعات باستانشناسی در این منطقه در سال 1348 توسط «ولفرام کلایس» باستانشناس آلمانی انجام گرفت. پس از آن در سال 1358 «علی اکبرسرفزار» مطالعاتی در ربع رشیدی انجام داد. در دهه 70 و 80 نیز بررسیهای جزئی در این منطقه صورت گرفت.
آجورلوافزود: پروژه اخیر یک برنامه بزرگ و بلند مدت است که نیازمند بسیج تمام امکانات بومی، ملی، محلی و حتی بینالمللی است، چرا که این مجتمع میراث خواجه رشید الدین فضل الله همدانی است و بقایای دانشگاه و مجتمع عالی علمی، فرهنگی ربع رشیدی در این منطقه قرار دارد.
بهرام آجورلو حمایت مادی و معنوی مسئولان استان و کشور در اجرای این پروژه بزرگ را مهم ارزیابی کرد وگفت: بازتاب فرهنگی، اجتماعی و حتی مادی پروژه بلندمدتی چون ربع رشیدی بیشتر و پایدارتر از پروژههای کوتاه مدت شهری چون مجتمعهای تجاری است.
وی نقش مردم محلی در حفظ این منطقه را مهم دانست و گفت: مردم محلی باید بدانند که این مجتمع باستانی بسیار ارزشمند است. لازم است نسبت به مشارکت و حفظ این منطقه بیشتر مشارکت کنند.
به گفته وی، مهمترین عامل در نگهداری از یک منطقه باستانی مردم آن هستند و اگر شهروندان در حفاظت از منطقه ربع رشیدی مشارکت نداشته باشند، تلاش ارگانهای دولتی و اختصاص بودجه بیفایده خواهد بود.
گفتنی است رَبع رشیدی یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند شهر تبریز واقع در باغمیشه به سبک معماری آذری است که حدود ۷۰۰ سال پیش توسط رشیدالدین فضلالله همدانی ایجاد شد. وی وزیر غازان خان از حکمرانان وقت آن دیار بود. در آن زمان این دانشگاه شامل چهار دانشکده بود که در چهارطرف آن قرار داشت و اربع یا چهار عربی را به خود اختصاص داد و این مکان به نام ربع رشیدی شهرت یافت.