تاریخ : يکشنبه 30 ارديبهشت 1403
کد 2208

برگزاری همایش حفاظت و مرمت اشیا تاریخی-فرهنگی و آرایه‌های معماری

سیزدهمین همایش دوسالانه
به گزارش روابط‌عمومی و امور بین‌الملل دانشگاه هنر اسلامی تبریز، سیزدهمین همایش دوسالانه حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی و آرایه‌های معماری با همکاری دانشگاه هنر اسلامی تبریز و پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی، پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری با حمایت اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان آذربایجان شرقی در روزهای 30 و 31 اردیبهشت 1403 که مصادف با هفته میراث‌فرهنگی بود، در سالن بعثت دانشگاه هنر اسلامی تبریز برگزار شد. هدف از این همایش تبادل نظر و ارائه آخرین یافته‌های علمی و پژوهشی در زمینه حفاظت و مرمت اشیا تاریخی-فرهنگی و آرایه‌های معماری بود.
چند سال وقفه به دلایلی از جمله پاندمی کرونا، مانع از برگزاری این همایش شده بود و آخرین بار در سال 1395 دوازدهمین دوره آن برگزار شد. اما خوشبختانه امسال شاهد برگزاری سیزدهمین دوره این رویداد مهم بودیم.
در حاشیه برگزاری این همایش، نمایشگاهی از آثار صنایع‌دستی نیز برپا شد که توجه و استقبال ویژه‌ای از سوی شرکت‌کنندگان همایش به همراه داشت. همچنین، ریاست محترم دانشگاه به همراه مدیر میراث‌فرهنگی از این نمایشگاه بازدید به عمل آوردند و از نزدیک با دستاوردها و هنرهای اصیل صنایع‌دستی آشنا شدند.
در این همایش پژوهشگران مقالات خود را در ارتباط با تغییرات اقلیمی و نحوه حفاظت از میراث‌فرهنگی در مقابله با آن به دبیرخانه همایش ارسال نمودند که برخی از مقالات منتخب در این رویداد ارائه شد.

کتاب چکیده مقالات ارسالی نیز تهیه شده که می‌توانید از لینک زیر آن را دریافت کنید:
دانلود کتاب چکیده مقالات سیزدهمین همایش مرمت

محورهای اصلی این همایش عبارت‌اند از:
  1. اصول و شیوه‌های مستندسازی و مطالعه آسیب‌شناسی
  2. حفاظت و مرمت اشیا و آرایه‌های معماری تاریخی-فرهنگی
  3. حفاظت و نگهداری مجموعه‌های موزهای و مراکز اسناد
  4. شناخت مواد و فناوری‌های کهن و فنون اجرایی فرهنگی-تاریخی
  5. علوم و فن آوری‌های نوین در حفاظت آثار تاریخی-فرهنگی
  6. ارزیابی روش‌های درمانی و بهینه‌سازی مواد و مصالح در حفاظت و مرمت
  7. تغییرات اقلیمی و حفاظت از میراث‌فرهنگی
  8. خشک‌شدن تدریجی دریاچه ارومیه و تبعات آن بر مواریث فرهنگی منطقه
  9. مدیریت بحران در مواجهه با مخاطرات اقلیمی
  10. ...
در ابتدای مراسم ریاست محترم دانشگاه هنر اسلامی تبریز ضمن خوشامدگویی به مهمانان به سخنرانی پرداختند. دانشگاه، به‌عنوان مهد علم و دانش، رسالتی خطیر بر عهده دارد. نیاز محوری و شناسایی نیازهای جامعه، باید سرلوحه فعالیت‌های دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها باشد.
وی افزود: دانشگاه حکمت بنیان، دانشگاهی است که دانش را در خدمت تعالی انسان و جامعه به کار می‌گیرد. این دانشگاه، جایی برای جزئی‌نگری و خرده‌گیری نیست، بلکه بسترِ کلی‌نگری و اقدامات راهبردی است. دانشگاه حکمت بنیان، موتور حرکت جامعه اسلامی خواهد بود. این دانشگاه، باتربیت نسلی فرهیخته و متعهد، زمینه‌های پیشرفت و آبادانی کشور را فراهم می‌کند.
آقای پاکزاد با اشاره به تغییرات اقلیمی، نیاز به حفظ میراث‌فرهنگی با رویکردی نوین را ضروری دانستند و عدم توجه به این امر را باعث فجایعی حتی در سطح ملی عنوان نمودند.
و در پایان سخنرانی با اعلام آمادگی برای همکاری با اساتید و دانشجویان در این دانشگاه باور خود را مبنی بر برداشتن گام‌های بلند در مسیر دانشگاه حکمت بنیان و بنا نمودن دانشگاهی که مایه افتخار کشور و جامعه اسلامی باشد را با همدلی و هم‌زبانی اساتید و دانشجویان بیان نمودند.

آقای احمد حمزه زاده، مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی سخنرانی خود را با تقدیر و تشکر از دبیر علمی و دبیر اجرایی همایش، مهمانان حاضر از جمله ریاست دانشگاه هنر اسلامی تبریز، مدیرکل هواشناسی استان آذربایجان شرقی، پژوهشگاه هواشناسی آغاز نمودند. در ابتدای سخنرانی ایشان آمادگی کامل خود را برای همکاری با اساتید، دانشجویان و پژوهشگران دانشگاه در زمینه‌های مختلف، از جمله: مرمت آثار تاریخی، انجام پژوهش‌های علمی و مطالعات باستان‌شناسی، آموزش و تربیت متخصصان حوزه میراث‌فرهنگی و برگزاری سمینارها و کارگاه‌های آموزشی اعلام نمودند.
آقای حمزه زاده با اشاره به بیانات رهبری آذربایجان را سرزمینی کهن با پیشینه‌ای غنی و پرافتخار عنوان نمودند که گنجینه‌ای از آثار تاریخی و فرهنگی را در خود جای‌داده است و حفظ و صیانت از این میراث گران‌بها را وظیفه‌ای همه ما، به‌ویژه متخصصان این عرصه دانستند. رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بارها بر اهمیت حفظ آثار تاریخی تأکید کرده‌اند و فرموده‌اند: "آثار تاریخی، هویت و شناسنامه یک ملت هستند و باید با تمام توان از آنها صیانت شود."

در این مراسم دکتر مصطفی ده پهلوان رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری سخنرانی خود را با اشاره به برگزاری همایش‌ها با رویکرد داشتن نتایج ملموس آغاز کردند. به اعتقاد ایشان رویکرد همایش‌های میراث‌فرهنگی باید کاربردی باشد و زمینه تبادل نظر و ارائه راهکارهای عملی برای حل چالش‌های این حوزه را فراهم کند.
در این راستا، ضروری است که در کنار ارائه مقالات علمی، کارگاه‌های آموزشی، میزگردها و جلسات پرسش‌وپاسخ نیز برگزار شود تا محققان، فعالان و مدیران حوزه میراث‌فرهنگی بتوانند با یکدیگر تعامل داشته باشند و به راه‌حل‌های عملی برای حل مشکلات این حوزه دست یابند
آقای ده پهلوان با بیان اینکه متأسفانه، امروزه شاهد حال ناخوش میراث‌فرهنگی کشورمان هستیم، حفظ و صیانت از میراث‌فرهنگی را وظیفه‌ای همگانی دانستند و ذکر نمودند که همه افراد جامعه باید در این زمینه احساس مسئولیت کنند. در این راستا، آموزش میراث‌فرهنگی باید از مدارس آغاز شود و دانش‌آموزان از سنین پایین بااهمیت و ارزش میراث‌فرهنگی آشنا شوند. باید به دانش‌آموزان حس مالکیت نسبت به میراث‌فرهنگی را القا کرد تا در آینده، نگهدارانی دلسوز و متعهد برای این میراث گران‌بها باشند.
بحران‌های زیستی مانند فرونشست زمین در آثار فرهنگی، خشکی دریاچه ارومیه و آلودگی هوا، میراث‌فرهنگی ایران را در معرض خطر جدی قرار داده است. اگر درک درستی از میراث خود داشتیم، هرگز شاهد چنین بحران‌هایی نمی‌بودیم. ما باید با آگاهی و دلسوزی، از این میراث گران‌بها پاسداری کنیم.

همایش مرمت 13

همایش مرمت 13

همایش مرمت 13

همایش مرمت 13

همایش مرمت 13

گالری تصاویر