مصاحبه ریاست محترم دانشگاه هنر اسلامی تبریز در مورد عفاف و حجاب در سال 1376
دکتر محمد علی کی نژاد رئیس دانشگاه هنر اسلامی تبریز در سال 1376 مصاحبه ای در خصوص مساًله عفاف و حجاب انجام داده اند. که مشروح مصاحبه به شرح زیر می باشد.
از یک جانبه نگری و نگرش یک سویه به زنان در امر حجاب و عفاف پرهیز شود. حجاب یکی از ارزنده ترین نمودهای عینی فرهنگی – اجتماعی در تمدن ایرانی – اسلامی است که پیشینه آن به قبل از ورود اسلام باز می گردد. حجاب و عفاف در عین آنکه پدیده ای مذهبی- ارزشی است به همان نسبت توجه به زمینه های فرهنگی – اجتماعی به عنوان بستر و زمینه های آن بسیار شایسته و لازم است و اشاعه و تعمیق آن نیاز مند توجه آموزش های بنیادین و مداوم در خانواده ، مدرسه و سایر اجزاء جامعه است . بدیهی است که در کنار شرایط مساعد اجتماعی برای ارزش تلقی کردن این فرهنگ درونی شدن آن در وجود افراد نیز لازمه وجودی گسترش آن است . برای رسیدن به این هدف نیازمند مشارکت و توجه جدی تمام دستگاه ها و نهاد های مختلف به صورت مستمر و هدفمند است . شورای عالی انقلاب فرهنگی پس از مدتها تحقیق و پژوهش و زمینه سازی اجرایی کردن سیاستها ، چندی پیش راهبردها ی گسترش فرهنگ و عفاف را به تصویب رساند . به این منظور با دکتر محمد علی کی نژاد به گفتگو نشسته ایم . دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه هویت فرهنگی و اجتماعی هر جامعه براساس باور های اعتقادی افراد شکل می گیرد و متضمن حفظ سلامت اخلاقی و ایمانی جامعه محسوب می شود ،
دکتر محمدعلی کی نژاد اظهار داشت : وضعیت عفاف و حجاب از ابتدای انقلاب تاکنون دستخوش تغییرات و فراز و نشیب هایی قرار گرفته است که عوامل مختلف در آن دخیل بوده است . وی سلیقه مداری و افراط و تفریط در امر حجاب را عدم هماهنگی و وحدت رویه میان دستگاه های مختلف و فقدان برنامه های دراز مدت و اصولی ، ارائه الگوهای متضاد ، ضعف معرفت جوانان و خانواده ها و تلقی آنها از حجاب و فلسفه و ضرورت آن را از جلمه عوامل این مهم دانست . دکتر کی نژاد یاد آور شد: در شرایطی کنونی نهادینه کردن امر فوق ، با توجه به وضعیت مناسب فرهنگی کشور نیاز به برنامه ریزی جدید و به روز با در نظر گرفتن ویژگی های زمانی و مکانی دارد ، خصوصا ً اینکه این مسا له از دیر باز یکی از تغییرات عمده متعدد تهاجم فرهنگی غرب و تلاش برای عقیم جلوه دادن احکام و دستورات دینی است. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاًکید بر اینکه باید از یک جانبه گری و نگرش یک سویه به زنان در امر حجاب و عفاف پرهیز شود ، افزود : ما باید بادر نظر گرفتن کلیه عوامل فرهنگی و غیر فرهنگی تاثیر گذار بر این مفهوم فرهنگی و باز نگری در شیوه های گذشته و آسیب شناسی آن و استفاده از کلیه ظرفیت ها و منابع با یک عزم و اراده ملی در جهت جامعه پذیری عفاف تلاش کنیم.
وی با اشاره به تصویب راهبردهای گسترش فرهنگ عفاف در شورای انقلاب فرهنگی تصریح کرد با این طرح ، توسعه مبانی استقلال فرهنگی ، با حفظ عفاف و زدودن مظاهر منحط غرب زدگی و خود باختگی در جامعه و آراستن جامعه به فضایل اخلاقی ، تبیین و تعمیق فرهنگ عفاف در خانواده و جامعه ، تقویت عزم ملی از طریق نظارت و ارزیابی مستمر از فعالیت های فرهنگی کشور امکان پذیر می باشد. دکتر کی نژاد با بیان اینکه راهبردهای گشترش فرهنگ عفاف در 47 بند در طرح مذکور مطرح شده است ، خاطر نشان کرد : از میان راهبرد های گسترش فرهنگ عفاف که در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است می توان به تبین دائمی جایگاه والا و پر اعتبار زن در اسلام و مقایسه آن با سایر مکاتب به منظور احساس برتری شخصیت زن مسلمان نسبت به زنان سایر مکاتب و پرهیز از روی آوردن به جاذبه ها و شخصیت های کاذب اشاره کرد. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی توسعه فرهنگ کنکاش و تفکر در مفاهیم دینی توسط جوانان به منظور پذیرش درونی و قلبی و عمل به آنها را از دیگر راهبرد های گسترش فرهنگ عفاف مطرح کرد و گفت: البته یکی دیگر از از راهبردها توجه دادن به رعایت و نیز باور پوشش ، نه به عنوان یک اجبار اجتماعی بلکه به عنوان یک ارزش انسانی ، دینی و معنوی و یک باور قلبی جهت مصونیت از زشتی ها و آسیب های خانوادگی است.
دکتر محمد علی کی نژاد اختصاص بخشی از موضوعات تحقیقاتی به بررسی " زمینه ، علل و موانع گسترش فرهنگ عفاف در جامعه" و بررسی تاثیرات محصولات فرهنگی کشور بر این موضوع را مورد تاکید قرار داد و گفت: البته این مساًله به عنوان یک راهبرد در سیاستهای گسترش فرهنگ عفاف دیده شده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر فرهنگ سازی در زمینه عفاف و پوشش تصریح کرد: در این راستا اهتمام جدی مراکز فرهنگی و کلیه رسانه های کشور نسبت به ارائه الگوی مطلوب از عفاف در محصولات فرهنگی خود، و پرهیز از ایجاد تضاد و تناقض برای جوانان ، اعم از دختر و پسر در این امر یکی از راهبردهای گسترش فرهنگ عفاف است که به تصویب شورای عالی رسید. وی اظهار داشت همانطور که مقام معظم رهبری فرموده اند: " مد گرایی افراطی پذیرفتنی نیست و برای ایجاد تنوع در لباس نباید از مدلهای غربی تقلید کرد ، بلکه می توان با ارائه الگو های بومی و ایرانی و طراحی لباس ملی ایرانیان این نیاز را تامین کرد " دکتر کی نژاد افزود: دستگاهها و نهاد های فرهنگ ساز ، به مد به عنوان مولفه نوین و تاثیر گذار در جهت دهی به نوع پوشش و آراستگی جوانان توجه کنند و به تبلیغ نمادها و الگوهای لباس ایرانی و بومی مناطق مختلف کشور بپردازند. وی خاطر نشان کرد : به منظور ایجاد هماهنگی میان دستگاه های اجرایی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در امر ترویج و گسترش فرهنگ عفاف در جامعه کمیته ترویج و گسترش فرهنگ عفاف با ترکیبی از برخی از وزارتخانه ها و نهادها و سازمانها در وزارت ارشاد تشکیل می شود که گزارش عملکرد آن هر شش ماه یک بار به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه خواهد شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه وزیر فرهنگ و ارشاد رئیس و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ، نایب رئیس کمیته ترویج و گسترش فرهنگ عفاف هستند ، تصریح کرد: نماینده 9 وزارتخانه ، 5 سازمان ، نماینده نیروی انتظامی ، ستاد امر به معروف و نهی از منکر و یکی از نمایندگاه کمیسیون فرهنگی مجلس از اعضای این کمیته هستند.
دکتر کی نژاد یاد آور شد: کمیته ترویج و گسترش فرهنگ عفاف موظف است حداکثر طی مدت دو ماه راهکارها ، آیین نامه ها و دستور العمل های اجرایی و نقش دستگاه های ذی ربط در این رابطه را تهیه و تصویب کرده و به اطلاع شورای عالی انقلاب فرهنگی برساند. وی توضیح و تبیین دائمی فلسفه و فواید عفاف و حجاب در زندگی فردی و اجتماعی و بیان آثار و نتایج سوء عدم رعایت عفاف و حجاب را امری ضروری دانست.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: توجه عموم افراد خصوصاً جوانان به نقش عفاف در ایجاد هویت فرهنگی و ملی مستقل برای کشور و ملت ضروری است و می بایست آثار مثبت سیاسی این استقلال فرهنگی و تفاوت آن با ترویج فرهنگ برهنگی که خود یکی از از راه های تهاجم فرهنگی است با ذکر شواهد و نمونه های تاریخی تشریح شود.
دکتر محمد علی کی نژاد در پایان خاطر نشان کرد : به موازات اهتمام نسبت به عفاف و حجاب و تبلیغ و ترویج آن باید تدابیری اتخاد شود تا چادر و انواع لباس هایی که استفاده از آنها لازمه رعایت عفاف و حجاب است به آسانی و با هزینه ای منطقی قابل تامین باشد.