دکتر محمد علي کی نژاد:پرورش نظریه های دینی وظیفه مجامع علمی و دینی کشور است
به نظر شما نظریه پردازی درکشور از چه جایگاهی برخوردار است و اگر بخواهیم کشور خود را در این زمینه با کشور های دیگر مقایسه کنیم، اکنون ما در چه سطحی قرار گرفته ایم؟
در بحث نظریه پردازی باید دسته بندی صورت گیرد، در نظریه پردازی علوم انسانی نمی توان آن را با کشورهای دیگر مقایسه کرد، زیرا کشور ما مهد علوم انسانی دینی است و در این زمینه اغلب حوزه هاي علميه و تعدادي از دانشگاه های کشور ما تولید نظریه دارند و البته شاید تعداد آنها زیاد هم نباشد، اما طبیعي است به عنوان كشور توليد كننده و مرجع نظریه های دینی، در سطح دنیا مطرح باشد.
در بحث علوم پایه در مقایسه با کشور های دیگر شاید در ابتدای راه هستیم، اما در بحث علوم انسانی حرف برای گفتن بسیار وجود دارد و در زمینه استقبال از نظریه های دینی و صرفاً اسلامی و به خصوص شیعی در دنیا كم نظیر هستیم.
نظر شما درباره ایجاد یک تحول در زمینه علوم انسانی در کشور چیست؟
علوم انسانی دانشگاهی با علوم انسانی حوزوی فعلاً متفاوت است. علوم انسانی تولیدی در حوزه های علمیه در کشور، هم چنان بن مايه دینی و اسلامی بودن خود را دارند. اما مسأله این است که ترجمه نظريه ها، مقالات و كتابهاي علوم ديني توسط حوزه ها به زبان خارجی اندک بوده است و در نتیجه کشورهای دیگر نیز از این بخش اندک بهره ای برده اند و بايد اين قسمت فعال بشود.
درباره بحث دانشگاهی اساتید دانشگاه ها که بیشتر از تحصیل کرده های خارج از کشور بوده اند، در دوران تحصيل به نظريه هاي علوم انساني توليد شده در داخل کشور توجه زیادی نداشته اند؛ در نتیجه اكنون به عنوان استاد در تدریس سر کلاس ها بیشتر به مباحث ترجمه ای از کتاب های خارجی پرداخته اند که آشنایی بیشتری با آن ها داشتند. اما اکنون ارتباط نزدیکتری بین علوم انسانی موجود در حوزه ها و دانشگاه های کشور در حال شکل گیری است. نمونه آن بازنگري متون درسي كه به صورت كميته هاي مشترك در حال انجام است .
ارزش های حاکم بر مقاله ها و کتب غربی در کشورهای غربی مبانی خاص خود را دارند و مبانی ما را ترجمه نمی کنند و در بعضي مواقع جلوگيري هم مي كنند. بنابراین آن ها از مبانی ما بی اطلاع هستند. اما کتاب های ما در این زمینه عمدتاً ترجمه ای بوده و یا بیشتر از منابع خارجی استفاده کرده ايم، كه خوشبختانه اخیراً در بازنگری دروس علوم انساني و به اعتقاد بنده باز مهندسي علوم انساني، با توجه به تأكيدات مقام معظم رهبري، توجه بیشتری می شود و شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه کیمسیون تخصصی انتخاب نموده اند و برخی از دروس علوم انسانی که با ارزش های ما مغایرت داشته، کم کم در حال بازنگری و کنار گذاشتن است و امید است که این بازنگری زمان زیادی نبرد و بازتاب آن علاوه بر دانشگاه هاي خود ما، در درجه اول جهان اسلام و در درجه دوم به كشور هاي ديگر صادر نمائيم .
کی نژاد پرورش نظریه های دینی را وظیفه جوامع علمی و دینی کشور دانست و اضافه کرد: باید پیشرفت ما در این عرصه به گونه ای باشد که آن ها را به خارج از مرزهای کشور نیز صادر کنیم.
نظر شما درباره کرسی های نظریه پردازی و برپایی آن ها در نمایشگاه کتاب چیست و تا چه اندازه می تواند به تشویق صاحب نظران برای ارائه نظریات خود کمک کند؟
از استقبالی که صورت گرفته، می توان پی برد که فضای نمایشگاه می تواند فضای مناسبی در جهت بستر سازی و تشویق صاحب ایده ها و طرح ها برای مطرح کردن طرح های خود باشد و نیز فضا برای پیشرفت و به نقد کشیدن آن ها مهیا است.