تاریخچه دانشگاه

دانشگاه هنر اسلامی تبریز مولود انقلاب


دانشگاه هنر اسلامی تبریز

معرفی دانشگاه:

دانشگاه هنر اسلامی تبریز، یکی از مؤسسات برجسته در زمینهٔ هنر ایرانی-اسلامی است که با تاریخ و فرهنگ بی‌نظیر این مرزوبوم هم‌زیستی دارد. این دانشگاه، با تمرکز بر تدریس، تحقیق و کارآفرینی در زمینه‌های هنر، معماری، نقاشی، صنایع‌دستی، و هنرهای مرتبط به ترویج و ارتقای هنر و فرهنگ ایرانی-اسلامی می‌پردازد. این دانشگاه با برخورداری از اساتید مجرب و برجسته و امکانات آموزشی و پژوهشی پیشرفته در فضایی معماری اصیل ایرانی-اسلامی، محیطی مناسب برای شکوفایی استعدادها و خلاقیت دانشجویان فراهم می‌آورد. در میان انبوه دانشگاه‌های سراسر کشور، دانشگاه هنر اسلامی تبریز همچون نگینی درخشان در عرصه هنر و فرهنگ ایران می‌درخشد. این دانشگاه در طول نزدیک به سه دهه فعالیت خود، شاهد شکوفایی استعدادهای بی‌شماری در عرصه‌های مختلف هنری بوده است.


تاریخچه تأسیس:

دانشگاه هنر اسلامی تبریز در دیدار اعضای شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی با مقام معظم رهبری پیرو فرمایشات ایشان پیرامون هنر اسلامی تصویب و در ساختمان‌های اهدایی معظم له، در سال مزین به نام امام علی (ع) (1378) تأسیس شد. در روند سیاست گسترش فضای علمی و فرهنگی کلان‌شهر تبریز و نظر به یکی از رسالت‌های مهم دانشگاه مبنی بر حفاظت، مرمت و احیای بناهای تاریخی اهدایی مقام معظم رهبری ساختمان‌های تاریخی و از رمق افتاده کارخانه چرم‌سازی خسروی (با مساحت اولیه 36000 مترمربع و مساحت کنونی 125000 مترمربع) و ده خانه قدیمی در محله مقصودیه تبریز (به مساحت اولیه 8000 مترمربع و مساحت کنونی 22000 مترمربع) در طول دو دهه اخیر باهمت و تلاش بی‌وقفه همکاران دانشگاه اساتید، کارمندان و دانشجویان به‌گونه‌ای زیبا مرمت، مقاوم‌سازی و احیا گردیده و در اختیار دانشکده‌ها برای انجام فعالیت‌های علمی آموزشی، پژوهشی، معنوی و فرهنگی قرار گرفته است.

معرفی ساختمان‌های دانشگاه

تصاویری از فرایند تغییر کاربری و احیا بنای تاریخی چرم سازی خسروی و خانه‌های تاریخی و تبدیل آنها به ساختمان‌های دانشگاه هنر اسلامی تبریز


موقعیت جغرافیایی دانشگاه:

دانشگاه هنر اسلامی تبریز در شهر تبریز، مرکز استان آذربایجان شرقی واقع شده است. تبریز به‌عنوان مهد هنر و تمدن ایران، همواره از مراکز مهم فرهنگی و هنری کشور بوده است. ایــن شــهر بزرگ‌ترین شــهر منطقــه شمال غرب بــوده و قطــب اداری، ارتباطــی، بازرگانــی، سیاســی، علمــی، صنعتــی، فرهنگــی و نظامــی ایــن منطقــه شــناخته می‌شود. ایـن شـهر همچنیـن بـه دلیـل فرهنگـی بـودن، یکـی از مهم‌ترین شـهرهای جـاذب کشــور محســوب می‌شود. اولیــن چاپخانــه، اولیــن شــهرداری، اولیــن پســتخانه، اولیـن سـینمای عمومـی و... در تبریـز بوده و بــه دلایل متعــدد، تبریــز شــهر اولین‌ها نامیــده می‌شود. قرارگرفتن این دانشگاه در چنین موقعیتی، فرصت‌های منحصربه‌فردی را برای دانشجویان فراهم می‌کند تا بافرهنگ و هنر اصیل ایرانی آشنا شده و از تجارب ارزشمند هنرمندان و اساتید برجسته این خطه بهره‌مند شوند.


دانشگاه تخصصی:

از جمله نکات جالب‌توجه دررابطه‌با دانشگاه هنر اسلامی تبریز آن است که اکثریت رشته‌های این دانشگاه برای اولین‌بار در کشور راه‌اندازی شده و اقدام به پذیرش دانشجو نموده‌اند. دانشگاه هنر اسلامی تبریز اکنون بالغ بر 3000 دانشجو و بیش از 5700 دانش‌آموخته دارد همچنین این دانشگاه در راستای رفع نیازهای تخصصی، کاربردی و مهارتی دانشجویان، کارگاه‌های تخصصی و مجهزی در دانشکده‌های مختلف راه‌اندازی نموده است. دانشگاه هنر اسلامی تبریز در سیاست‌های خود به ارتباط دانشجو با هنرهای سنتی و شکوفا نمودن استعدادهای درخشان، تربیت دانشجویان فرهیخته و توجه به کار و کارآفرینی اهمیت خاص داده و مطمئن بود با همکاری و همیاری اساتید محترم، کارکنان شریف و دانشجویان عزیز به‌عنوان دانشگاهی کارآفرین به ایفای نقش بپردازد. برنامه‌ریزی آموزشی دانشگاه به نحوی است که دانشجویان بتوانند در طول هفته به‌صورت یک روز کلاس درس و روز دیگر آموخته‌های خود را در عرصه کار و تولید ارائه نمایند.


اولین دانشگاه نسل سوم (کارآفرین در حوزه هنر):

در تقسیم‌بندی دانشگاه‌ها می‌توان دانشگاه‌ها را نسل اول (آموزش‌محور)، دوم (پژوهش‌محور) و سوم (کارآفرین) بیان کرد که این دانشگاه در کنار انجام مأموریت‌های آموزش و پژوهش با نگاهی ویژه به کارآفرینی در حوزه هنرهای صناعی اسلامی در سطح آکادمیک نسبت به تجهیز و راه‌اندازی کارگاه‌های متعدد کارآفرینی هنر توسط دانشجویان اقدام کرده و خود را به‌عنوان اولین دانشگاه نسل سوم (کارآفرین در حوزه هنر) مطرح کرده است. برای تأثیرگذاری به هنر هنرمندان مسلمان کشورها دانش‌آموختگان توانمند دانشگاه با نوآوری و خلاقیت، محصولات هنری خود را به‌صورت حرفه‌ای در کارگاه‌های کارآفرینی دانشجویی دانشگاه تولید، نمایش و فروش می‌رسانند. دانشگاه در گامی دیگر برای تعامل دانشجویان با هنرمندان جامعه و آموزش‌های حرفه‌ای و تبادل تجربیات و حمایت از کارآفرینان و شاغلین خصوصی مشاغل خانگی و هنری در ساختمان شماره یک پردیس و ساختمان صدقیانی دانشکده معماری نمایشگاه دائمی نوآوری، فروش محصولات هنری را با مشارکت هنرمندان استان فراهم کرده تا زمینه عملی فروش محصولات ایشان محقق شده و همچنین دانشجویان بتوانند در نمایشگاه‌های سایر کشورها موفقیت‌هایی را کسب نمایند.


رشته‌های تحصیلی دانشگاه:

دانشگاه هنر اسلامی تبریز در حال حاضر در هفت دانشکده به دانشجویان در مقاطع کارشناسی، کارشناسی‌ارشد و دکتری طیف گسترده‌ای از رشته‌های هنری را ارائه می‌دهد. جهت مشاهده معرفی دانشکده‌ها و جزئیات رشته‌های تحصیلی به لینک زیر مراجعه فرمایید.

معرفی رشته‌های تحصیلی دانشگاه

امکانات و خدمات:

دانشگاه هنر اسلامی تبریز در کنار ارائه آموزش‌های علمی و تخصصی در رشته‌های مختلف هنری، به فراهم‌آوردن آسایش و رفاه دانشجویان خود نیز اهتمام دارد. این دانشگاه با ارائه امکانات و خدمات متنوع، به دنبال آن است که بستری مناسب برای شکوفایی استعدادها و خلاقیت دانشجویان خود فراهم کند.

  1. کارگاه‌های مجهز: هر یک از دانشکده‌های این دانشگاه به کارگاه‌های تخصصی و پیشرفته‌ای در رشته‌های مربوطه مجهز شده است. این کارگاه‌ها فضایی مناسب را برای انجام فعالیت‌های عملی و کسب مهارت‌های لازم در اختیار دانشجویان قرار می‌دهند.
  2. کتابخانه و مرکز اسناد: کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه با برخورداری از منابع علمی و پژوهشی غنی در زمینه هنر، به‌عنوان مرجعی ارزشمند برای دانشجویان و پژوهشگران شناخته می‌شود.
  3. آثار خانه: آثار خانه دانشگاه محل نمایش و فروش آثار دانشجویان و اساتید است. این آثار خانه فرصتی برای دانشجویان فراهم می‌کند تا آثار خود را به معرض دید عموم قرار داده و از نظرات و انتقادات سازنده دیگران بهره‌مند شوند. همچنین، فروش آثار در این آثار خانه می‌تواند منبع درآمدی برای دانشجویان باشد.
  4. خدمات رفاهی: معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، متولی ارائه خدمات رفاهی متنوعی به دانشجویان است. از جمله این خدمات می‌توان به خدمات ورزشی، اردوها، و برنامه‌های فرهنگی اشاره کرد. برگزاری مسابقات ورزشی، اردوهای علمی و تفریحی، و همچنین اجرای برنامه‌های فرهنگی متنوع از جمله تئاتر، موسیقی و نمایش فیلم، در راستای ارتقای روحیه و نشاط دانشجویان و ایجاد فضایی پویا و شاداب در دانشگاه انجام می‌شود.

دانشگاه هنر اسلامی تبریز با تلاش برای فراهم‌آوردن امکانات و خدمات رفاهی مناسب، در صدد آن است تا بستری مساعد را برای تحصیل و شکوفایی استعدادهای دانشجویان در فضایی آرام و دلنشین فراهم کند.



گالری تصاویر